Specialists in frontier and emerging markets

Trackers beleggen

Trackers beleggen

In 1993 werd in de Verenigde Staten de eerste ETF (Exchange Traded Fund) geïntroduceerd op de S&P500, heden ten dage de grootste ETF markt ter wereld. Azië volgde in 1999 met het Hong Kong Tracker Fund, waarna in 2001 de eerste ETF in Europa werd gelanceerd op de Euro STOXX 50. In het afgelopen decennium heeft EFT beleggen, tegenwoordig ook trackers beleggen genoemd, een grote vlucht genomen en heeft het de poort naar nieuwe beleggingsmogelijkheden geopend.

Wat zijn Trackers?

Het doel van Tracker beleggen is om een onderliggende markt (index) te volgen (“tracken”) en om hetzelfde rendement te bieden als die onderliggende markt. In veel gevallen is het lastig toegang te krijgen tot een bepaalde markt of index, maar met Trackers wordt die toegang wel verkregen. Trackers beleggen is het beste van twee werelden; de spreiding van beleggingsfondsen met de verhandelbaarheid van aandelen.

Voor- en nadelen van Trackers beleggen

Beleggen met Trackers biedt zowel voor- als nadelen in vergelijking met beleggingsfondsen. De introductie van Trackers heeft het scala van beleggingsmogelijkheden in aandelen en obligaties vergroot. Ook eenvoudiger beleggen in valuta’s en grondstoffen is mogelijk gemaakt. Moeilijk toegankelijke markten worden bereikbaar en Trackers zijn doorlopend verhandelbaar. Verder zijn Trackers transparant en zijn de kosten relatief laag. Nadelen van Trackers beleggen zijn dat er geen outperformance op de onderliggende markt behaald wordt en dat het resultaat vaak achterblijft door kosten en (bron)belasting. Trackers kopen kan een verrijking zijn voor de beleggingsportefeuille, maar ook tot risico’s leiden.

Wat kosten Trackers?

De kosten van Trackers worden weergegeven via de ‘Total Expense Ratio’ (TER). Dit zijn kosten voor het (passieve) beheer en de operationele kosten. Het rendement van een Tracker kan verder beïnvloed worden door herwegingskosten en aan de inkomstenkant het uitlenen van effecten. Verder zullen Trackers met een hoog beheerd vermogen en veel liquiditeit een kleine bied/laat spread hebben. Dit heeft ook invloed op het rendement van trackers beleggen. 

Beleggingsfondsen versus Trackers

De belangrijkste overeenkomst tussen beleggingsfondsen en Trackers beleggen is dat één transactie een brede spreiding biedt. Dit geeft ook direct het belangrijkste verschil aan. Bij beleggen met Trackers wordt de mate van spreiding bepaald door de onderliggende markt, terwijl bij een beleggingsfonds sprake is van actief beheer.

Actief beheer Intereffekt aandelenfondsen

Bij Intereffekt worden de drie hoog dividend aandelen fondsen actief beheerd door een team van fundmanagers. De combinatie van actief beheer, hoog dividend en Frontier Markets is nog steeds een weg die weinigen bewandelen. Sinds kort beleggen Trackers ook in de Frontier Markets, maar niet in een index met een combinatie van deze drie kenmerken, simpelweg omdat deze index gewoon niet bestaat.

Alle kenmerken / verschillen op een rij

Trackers / ETF’s Frontier Markets Hoog dividend aandelenfondsen van Intereffekt Investment Funds
Beheer passief beheer actief beheer
Rendement maximaal het rendement van de onderliggende index, maar dit is niet gegarandeerd gestreefd wordt naar een outperformance van de onderliggende markt(en)
Risico Markt/koersrisico
Geografisch/sectorrisico
Valutarisico
Tegenpartijrisico
Markt/koersrisico
Geografisch/sectorrisico
Valutarisico
Geen tegenpartijrisico
Fiscaal risico Afhankelijk van land van notering Nederlands belastingregime
Kosten (TER) variëren van 0,7 tot 1,5% variëren van 1,5 tot 2,5%
Transparantie Alle posities inzichtelijk Top 10 inzichtelijk
Verhandelbaarheid doorlopende verhandeling éénmaal per dag (Euronext Fund Service)
Dividendrendement 1-4% per jaar 4-5% per jaar
Koersvorming Vraag en aanbod, waardoor de beurskoers (sterk) kan afwijken van de werkelijke waarde (zowel in positieve als negatieve zin) De beurskoers is altijd een afspiegeling van de werkelijke waarde van de onderliggende beleggingen. Vraag en aanbod heeft slechts een zeer beperkte invloed op de koersvorming
Structuur Fysiek (replicatie van de index o.b.v. fysieke aandelen)
-Synthetisch (replicatie van de index o.b.v. derivaten & swaps)
Fysieke aandelen